Home Vliegengordijnen Aanbiedingen Losse Onderdelen Instructies

Vliegen in de winter

De zomer is voorbij, dus zijn we eindelijk van die vieze vliegen in huis af. Of toch niet? Door ons mildere klimaat krijgen we steeds meer last van overwinterende vliegen. Die zoeken een fijn plekje in een warm huis om de winter door te komen. Vaak ook nog eens in grote getalen. Hoe zit dat nou precies?

Clustervliegen

De clustervlieg (of klustervlieg) dankt zijn naam aan het feit dat hij graag het gezelschap opzoekt van honderden en soms wel duizenden soortgenoten. De bekendste clustervlieg is de bromvlieg. Maar daarnaast duiken er in de winter ook wat minder bekende soortgenootjes op die ook in grote clusters overwinteren. We stellen de meest voorkomende clusterende wintervliegen even aan je voor.

Bromvliegen (Callophoridae)

Bromvlieg is een verzamelnaam voor vliegen die brommend onze zomers verstieren. Ze hebben meestal een metallic uiterlijk, zoals glanzend blauw of groen. In Europa vind je vooral de roodwangbromvlieg en de blauwe vleesvlieg. Bromvliegen zijn relatief groot, bijna een centimeter lang. Ze verstoppen zich voor hun winterslaap meestal in kieren en gaatjes. Bijvoorbeeld in spouwmuren, rolluikkasten of bergingen. Daarom zie je ze vaak alleen op zonnige en warme winterdagen, als ze met z’n allen op de ramen gaan zitten.

Herfstvliegen (Musca autumnalis)

Herfstvliegen komen vooral aan de rand van steden en in landelijke gebieden voor. Dat komt omdat de vrouwtjes hun eitjes in mest leggen. De volwassen vliegen steken om bloed te drinken. Dat doen ze vooral bij vee. Herfstvliegen zijn iets kleiner dan bromvliegen. Ze hebben een donkergeel lijf met een zwarte streep. In de winter gaan ze net als bromvliegen in clusters in gebouwen zitten. Vooral in dorpen en industriegebieden. Vaak vind je in een gebouw zowel clustervliegen als bromvliegen.

Grasvliegen (Thaumatomyia notata Meigen)

Grasvliegen zijn net uit de kluiten gewassen fruitvliegen. Deze vliegen zijn geelglanzend of groen van kleur. Met hun 3 millimeter merk je ze bijna niet op. Tenzij ze dus met honderden tegelijk in je huis zitten. Grasvliegen zijn dol op klimplanten als klimop. Heb je die tegen je gevel zitten? Dan is de kans groot dat deze vliegen proberen naar binnen te dringen voor een fijne overwinteringsplaats. Extra belangrijk om je kieren goed dicht te maken.

Wintervliegen uit je huis weren

Als je een clustervliegenplaag hebt, kun je het beste professionele ongediertebestrijding inschakelen, want anders kom je er niet vanaf! Helaas zien we dat clustervliegen vaak elk jaar hetzelfde gebouw belagen. Dus hoe maak je jouw huis minder aantrekkelijk voor deze winterse vliegen? Een vlieg op zoek naar een overwinteringsplaats heeft maar een verrassend klein gaatje nodig om zich naar binnen te werken. Heb je in de winter veel last van vliegen? Overweeg dan om horren voor je ramen te plaatsen en/of die ook in de winter te laten zitten. Ook is het slim om de buitenkant van je huis na te lopen op gaten en kieren. Kit bijvoorbeeld de ruimtes tussen je kozijnen en de muren goed dicht. Daar heb je ook in de zomer profijt van!

Lees ook: 5 tips tegen vliegen

9
op Kiyoh

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een
9 (1029 reviews) op Kiyoh

Betaalopties Klantenservice Privacyverklaring Cookie statement
5 tips tegen vliegen Vliegen in de winter De vlieg: een echte ziekteverspreider
Over Vliegengordijnenexpert

Vliegengordijnenexpert BV
Binnendijk 5a
5705 CH Helmond

0492-320819 info@vliegengordijnexpert.be

maandag: 08:00–17:00
dinsdag: 08:00–17:00
woensdag: 08:00–17:00
donderdag: 08:00–17:00
vrijdag: 08:00–17:00

© Vliegengordijnenexpert BV | Helmond | KVK:82876096 | BTW. NL 862637351 B01 | IBAN BE60 7350 2764 3570 | Algemene voorwaarden | Retourformulier